Grilmánie je tady! Zkuste to letos jinak!
Pozvěte si domů středomořskou kuchyni
Většina z nás čechů není zvyklá na chobotnice či krevety, pokud ale chcete přeci jen něčím ozvláštnit grilování, kupte filety ryb, které máte rádi. Rozkrájejte filety na menší kousky, cuketu, lilek a citrón na kolečka, a to vše spolu s bylinkami zabalte do menších balíčků z alobalů. Bylinky a citron neutralizují vůni ryb. Navíc ty pak budou díky zelenině krásně šťavnaté.
Grilované jednohubky
Ať už zabalíte švestky do slaninového kabátku, či měsíčky cibule naplníte sýrem. Můžete podávat jako chuťovku před hlavních chodem či přílohu.
Ugrilujte si vlastní chleba!
Zapomeňte na gumové bagety z obchodů. Úžasný domácí motaný chlebík na gril vykouzlíte z pár přísad, které máte určitě doma!
Budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 125 ml vody, ½ lžičky soli a ½ balíčku sušeného droždí.
Postup je jednoduchý: Vše smíchejte ve velké míse, nechejte hodinku vykynout, pak těsto rozválejte, nakrájejte je na dlouhé pásky a ty namotejte na grilovací jehlice či silnější špejle. Přehyby pokládejte lehce přes sebe, potřete vodou a položte na gril. Opečte ze všech stran.
Nezapomeňte na dipy a omáčky
Nemusíte být hned kuchař alchymista, ale stačí ozvláštnit to, co už máte doma něčím neobvyklým a vykouzlit tak nezapomenutelnou chuť. Přidejte třeba do majonézy lžíci tvarohu, či do hořčice nastrouhejte nivu. Obyčejné věci si dodají navzájem kouzelné propojení.
Hoďte něco sladkého do placu
Na grilu se dají vymyslet i skvělé ovocné špízy. Hodí se k tomuto účelu tvrdé ovoce, jako je ananas, jablka, hroznové víno. Vše napíchejte na grilovací špejle a během opékání sladký špíz potírejte máslem se skořicí.
Tak trochu jiný sýr
Hermelín na grilu začíná být už českou klasikou, když se ale projdete v supermarketech, narazíte na sýr zvaný Halloumi. Je to tučný a pevný, tedy má výhodu, že ani při delším opékání se neroztéká a skvěle přijímá chuť koření a nálevů.
Osvěžte se
Vylovte z paměti vzpomínky na letní nápoj z vína zvaný Sangria. Můžete si jej navíc koupit již namíchaný a jen pře příchodem hostů zalít ovoce ve velké skleněné míse s ledem.
Myslete i na detaily
Svíčky, lampiónky, příjemná hudba, polštáře a barevné nádobí. To vše spolu s přáteli tvoří nezapomenutelné a krásné grilovací večery. Užívejte z plna hrdla.